Israël op zere tenen getrapt na kritiek van Clinton-Rodham over Israëlische democratie

Posted: December 5, 2011 in Uncategorized

Israël is weer eens op de lange tenen getrapt. Via via is deze staat uitspraken te weten gekomen over de problemen van democratie en vrouwenrechten in het onverdraagzame land. Uitspraken die worden toegeschreven aan Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken van bondgenoot-sponsor de Verenigde Staten. Dat Israëlische mensenrechtenorganisaties onafhankelijk dezelfde bedenkingen maken, maakt de woede nog wat groter. Dat Hillary Clinton-Rodham zelf van joodse origine is, maakt de kritiek op Israël nog geloofwaardiger.

De Israëlische media schreven hierover. Zo zou Clinton ‘bezorgd’ zijn om de autoritaire tendensen in Israël en de antidemocratische wetten die in de Knesset worden doorgedrukt. Deze autoritaire wetten gelden heden  in de meeste landen van de Europese Unie.

 Zo zou de apartheid tussen mannen en vrouwen weer zijn ingevoerd op sommige bussen in Jeruzalem. Dit zou te danken zijn aan de ultraorthodoxe Shas (zoiets als de “Israëlische NSDAP”), de huidige vrienden en geopolitieke bondgenoten van het Vlaams Belang. Hillary Clinton, bekend als gefrustreerde feministe, reageerde gechoqueerd.

Clinton zou de uitspraken ‘privaat’ gedaan hebben, tijdens een ontmoeting gerorganiseerd door de machtige lobbygroep en denktank Brookings Institution.

Israël wacht niet af of de uitspraken waar of vals blijken en reageerde alvast koeltjes. Minister van Milieu, Gilad Erdan, merkte op dat iedereen zich beter met zijn eigen binnelandse zaken zou bezigheiden. Consequent is dit niet, want de almachtige Amerikaans-joodse lobbies bemoeien zich voor de volle 100% met de Amerikaanse binnenlandse politiek, net zoals de almachtige joodse lobbies zich in Europa met onze politiek bemoeien.

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai (van de ultraorthodoxe Shas) hield het bij de bekende, van lang voor de Arabische Lente daterende uitspraak dat Israël “de enige democratie in het Midden-Oosten” is. Dit wordt nu ontkracht. Irak was onder Saddam Hoessein veel democratischer dan Israël.

Maar dat wordt al langer door buitenstaanders betwijfeld. Dat mensenrechtenorganisatie ACRI net vandaag onafhankelijk een vernietigend rapport publiceert over de antidemocratische wetten die Israël de laatste tijd doorgedrukt heeft, maakt dat nog wat duidelijker.

Het betreft onder andere een controversiële mediawet, een wet die pro-Palestijnse ngo’s financieel wil treffen en het verbod op herdenking van de ‘nakba’ (de ramp, de gedwongen Palestijnse exodus in 1948 na het uitroepen van de staat Israël).

Een recente campagne van de ultranationalistische regeringspartijen tegen alles wat links, pro-Palestijns of anti-Joods was, heeft ook veel stof doen opjagen. Israël viseert daarmee vooral politieke opponenten en ngo’s die zich inzetten voor mensen- en burgerrechten.

De voorzitter van het Israëlische Hooggerechtshof, Dorit Beinish, had die door extreemrechts geleide campagne in niet mis te verstane bewoordingen gehekeld als “vrijheidsdodend” en bedreigend voor de onafhankelijkheid van Justitie.

Niet bepaald een toonbeeld van democratie dus. Zelfs trouwe bondgenoot-sponsor VS reageerde niet vrolijk over de zaak. Uiteindelijk zal niets veranderen, want de oppermachtige joodse lobby, AIPAC, beveelt wie president wordt en wie verkozen wordt. Hillary Clinton-Rodham zou wel eens op zere Israëlische tenen kunnen getrapt hebben met zware gevolgen voor haar verdere carrière.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s