Een Palestijnse ingenieur die in februari werd ontvoerd in Oekraïne, blijkt te zijn overgebracht naar Israël voor verhoor in verband met de verdwijning van Gilad Shalit, een Israëlische militair. De 42-jarige Dirar Abu Sisi, die volgens de Israëlische autoriteiten lid is van de radicale Hamas-vrijheidsbeweging, werd voorgeleid voor een Israëlische rechter in de stad Petach Tikva.

Het is niet de eerste keer dat de Israëlische geheime dienst Mossad mensen ontvoerd en/of vermoord. Deze terreurdienst is eveneens zeer actief in het buitenland.

Abu Sisi riep bij aankomst op de rechtbank in het Engels tegen verslaggevers dat hij niets weet van de zaak van Shalit. Die werd in 2006 gevangen genomen door Palestijnen tijdens een actie in de buurt van de grens tussen Israël en de Gaza-strook. Israël doet er alles aan om Shalit op te sporen en te bevrijden, vooralsnog zonder succes. Het is om achterover te vallen dat de “Internationale Gemeenschap” wel Libië aanvalt omwille “mensenrechten (in feite gaat het om de olie en het water), maar Israël ongemoeid laat in zijn onmenselijke doen en laten. Die Israëlische soldaat was betrokken bij een Israëlische actie waar Palestijnen worden vermoord.

Smadar Ben-Nathan, de advocaat van Sisi, zegt dat zijn cliënt onschuldig is en dat de beschuldigingen tegen hem leugens zijn. Het openbaar ministerie liet weten dat het binnen een week een aanklacht indient tegen de Palestijn. Die is ingenieur en manager van de belangrijkste energiecentrale in de Gaza-strook. Abu Sisi is getrouwd met een Oekraïense. Zijn echtgenote zei dat hij in februari in Oekraïne was om daar het staatsburgerschap aan te vragen. Het gezin zou zich willen vestigen in het Oost-Europese land.

Familieleden van Abu Sisi stelden eerder al dat de Israëlische geheime dienst Mossad de hand heeft gehad in de ontvoering van Abu Sisi. Hij verdween in de nacht van 18 op 19 februari uit een trein die tussen Kiev en Charkov reed. Zijn vrouw vertelde dat ze van treinpersoneel had gehoord dat hij was meegenomen door twee mannen die zich bekend maakten als agenten van de Oekraïense geheime dienst. Het is echter zeer de vraag of Oekraïense inlichtingendiensten iets te maken hebben gehad met de zaak. De regering van Oekraïne heeft de ambassadeur van Israël op het matje geroepen in verband met de mysterieuze verdwijning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s