Israëlische aannemers zijn begonnen met de schandalige afbraak van een historisch gebouw in de Palestijnse wijk Sheik Jarrah in Oost-Jeruzalem. Israël wil er een appartementsblok voor joden laten optrekken, ondanks de vraag van de VS  – grootste geldschieter van Israël – om het project stop te zetten. Met de sloop van het iconische Shepherd Hotel heeft Israël een herneming van de dialoog onmogelijk gemaakt, maken de Palestijnen intussen duidelijk. Israël dreigt dan weer met een nieuwe terreur in de Gazastrook.

Volgens ooggetuigen hebben bulldozers zich onder politiebescherming naar het Shepherd Hotel begeven en werd vervolgens begonnen met de afbraak van het gebouw. Israël wil op die plaats twintig appartementen voor joodse burgers bouwen. De afbraak kwam er na jaren van onderhandelingen en internationale bemiddelingspogingen.

Onder meer de Amerikaans-joodse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had Israël gevraagd om het project stop te zetten. Dit wil toch al wat zeggen ! De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu ging daar niet op in, omdat hij “niet kan leven met het idee dat joden het recht niet zullen hebben om in alle delen van Jeruzalem te wonen of eigendom te verwerven”. Kolonialisme noemt men dat.

Palestijnse functionarissen en Israëlische vredesbewegingen hebben de actie al veroordeeld. Ze zeggen dat de bouw van nieuwe joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem voor Palestijnen de mogelijkheid teniet doen om hun eigen hoofdstad uit te bouwen in het oostelijke deel van de stad.

Volgens de woordvoerder van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse autoriteit, is door de afbraak van het hotel “iedere kans op een hervatting van de vredesgeprekken vernietigd”. De internationale gemeenschap heeft gepoogd Israël de sloop uit het hoofd te praten, maar dat mocht niet baten. “Israël heeft alle inspanningen van de Verenigde Staten teniet gedaan en een terugkeer naar de onderhandelingstafel onmogelijk gemaakt”, aldus de woordvoerder van de Palestijnse president.

De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen werden in september opnieuw opgeschort. Israël wil geen vrede want dit is niet in het belang van het oorlogsland. Daarna begon Israël voor de zoveelste keer met de bouw van nieuwe nederzettingen op Palestijns gebied.

De Israëlische vicepremier Sylvan Shalom laat intussen weten dat een nieuw offensief in de Gazastrook niet wordt uitgesloten. “Shalom” betekent “vrede”. De man heeft een duidelijk verkeerde naam gekregen. Of is het zoals in George Orwells “1984” : Vrede = Oorlog !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s